
Pokrzywa nie bez kozery nazywana jest często „Królową ziół”. Jest szalenie uniwersalna zarówno w stosowaniu jak i ze względu na jej właściwości lecznicze i fitoterapeutyczne. Zasada podczas zbiorów pokrzywy jest prosta: dopóki nie zakwitła, dopóty jest pełna swoich cudownych właściwości.
Możemy ją stosować zarówno świeżo zebraną np. dodając ją do sałatek i na kanapki, jak i w formie pesto, a także w formie wyciśniętego soku oraz w postaci naparu jako alternatywę dla herbaty. Młode pędy i liścienajlepiej używać po uprzednim sparzeniu (w temp. ok. 60°C inaktywuje się histamina i kwas mrówkowy). Pokrzywę możemy również ususzyć wtedy w dalszym ciągu, jesli będzie właściwie przechowywana, odwdzięczy nam się swoim ususzonycm dobrem
Liście pokrzywy są bardzo bogate w kwasy organiczne, garbniki, chlorofile, witaminy K, C, B2, żelazo, magnez, mangan i sole mineralne dlatego świetnie wspomagają organizm w detoksykacji, „oczyszczają krew” ze szkodliwych produktów przemiany materii. Warto w tym momencie wspomnieć, że w okresie wiosennym pokrzywa będzie zawierała więcej witamin, natomiast w okresie letnim zdecydowanie więcej krzemionki.
Pokrzywa zalecana jest w reumatyźmie. Któż z nas nie kojarzy, jeśli nie z własnego doświadczenia to z babcinych opowieści, biczowania się świeżo zerwanymi łodygami, co powodowało zaczerwienie skóry i pojawienia się mnóstwa małych pęcherzyków na skórze . Odpowiedzialne są za to włoski parzące, będące właściwie ostrymi igłami. Każdy włosek to wyspecjalizowana, silnie wydłużona komórka o ściankach nasyconych krzemionką. Przy dotknięciu, końcówka włoska odłamuje się, zaś reszta wbija się płytko w skórę. Lekkie nadciśnienie wewnątrz włoska wstrzykuje ok. 0.0004 mg silnie drażniącego soku.Podrażniona w tej sposób skóra reaguje pęcherzami, natychmiast też pobudzone zostaje krążenie. Jad zawarty we włoskach parzących pokrzywy jest niesamowicie skomponowaną mieszanką. Zawiera substancje drażniące w tym kwas mrówkowy i kwasy żywiczne, substancje wywołujące stan zapalny jak histaminę, czynniki stymulujące układ odpornościowy jak leukotrieny a na dodatek zawiera neuroprzekaźniki takie jak serotonina czy acetylocholina, dzięki czemu wszystkie te nieprzyjemne odczucia odbierane są jeszcze efektywniej i silniej 😉
Pokrzywę stosowano również od dawna w kamicy nerkowej, działa moczopędnie i zwiększa wypłukiwanie mocznika z ustroju . Bardzo przystępną formą spożywania i czerpania z dobrodziejstw są napary, które lekko obniżają ciśnienie krwi, działają żółciopędnie, wspomagają trawienie, wspomaga pracę wątroby, pobudzają wydzielanie soku żołądkowego, poprawiają funkcjonowanie trzustki. Zaleca się herbatę z pokrzywy na problemy skórne, zwłaszcza trądzik, który ma podłoże bakteryjne, ponieważ pokrzywa wykazuje właściwości antybakteryjne. W liściach i korzeniu pokrzywy stwierdzono obecność czynników pobudzających wytwarzanie interferonu i antygenów, chroniących przed wirusami. Pokrzywa jest jedną spośród kilku rodzimych roślin mających duże znaczenie w fitoterapii cukrzycy, ponieważ ma działanie hipoglikemiczne. Roślina jest doskonałym źródłem dobrze przyswajalnego żelaza- głównie świeżo wyciskany sok pomoże nam dostarczyć pokłady tego pierwiastka i wspomóc produkcję hemoglobiny, poprawia parametry krwi i wspierając walkę z anemią z niedoboru żelaza. Jest także wskazana w profilaktyce oraz leczeniu rozrostu i stanów zapalnych prostaty. Pokrzywę można zaliczyć do afrodyzjaków działających zwłaszcza na mężczyzn, gdyż podwyższa poziom wolnego testosteronu we krwi.
Dawkowanie: pokrzywy nie można pić zbyt dużo, za maksymalna dawkę możemy uznac 3-4 filiżanki dziennie – wtedy zapewnimy sobie korzystne działanie terapeutyczne, a nie spowodujemy wypłukania soli mineralnych z organizmu.
Przeciwwskazania: Pokrzywa jak wspominałam wyżej, ma właściwości obniżające poziom cukru we krwi, dlatego osoby chorujące na cukrzycę nie mogą jej stosować bez konsultacji z lekarzem. Nie jest też odpowiednią rośliną dla kobiet z chorobami narządów rodnych, zwłaszcza nowotworu, mięśniaków czy przy krwawieniach o nieznanej przyczynie. Nie mogą jej używać osoby z przewlekłymi chorobami nerek bez konsultacji z lekarzem, a także osoby po zabiegach chirurgicznych. Także gdy w organizmie wykryto nadmiar żelaza, ponieważ pokrzywa podnosi jego poziom, a to także nie jest zdrowe.
Katarzyna Jelińska


