Stokrotka pospolita (łac.Bellis perennis L.) mały kwiatek o wielkiej mocy.

Największy ból, wywołujący w efekcie zwolnienie obrotów kosiarki podczas koszenia trawnika w ogrodzie, z zawahaniem czy aby na pewno chcę jechać dalej do przodu powodowały wcale nie odciski na dłoniach, lecz piękne, małe, białe albo różowawe ( i urzędujące na trwaniku caaaały rok ) skromne spoglądające na mnie kwiatuszki! Były tam zawsze, łącznie z ciepłymi okresami w zimę – ale wtedy przynajmniej nie miałam dylematów, bo kosiarka miała urlop sezonowy 🙂 Małe kwiatuszki pełne leczniczych mocy 🙂 Stokrotki!

Nasza dzisiejsza bohaterka to Stokrotka pospolita (łac. Bellis perennis) zwana również stokrotką łąkową, rzadziej stokrotką trwałą to bylina z rodziny astrowatych (łac. Astraceae) roslina ozdobna i lecznicza. Stokrotki wraz ze wschodem słońca rozchylają swoje płatki zamykają, gdy zapada zmierzch.

Surowcem zielarskim jest kwiat (łac. Flos Bellidis) lub ziele (łac. herba Bellidis). Kwiat w formie suszu możemy kupic w sklepach zielarskich, albo ususzyć sobie samodzielnie w temperaturze 30-40 stopni celsjusza. Aby dobrze wysuszyć stokrotki zrywamy ich koszyczki kwiatowe, a nastepnie rokładamy na najlepiej białym papierze i suszymy w przewiewnym i zacienionym miejscu. Surowiec ma dużo cennych składników biologicznie czynnych zawiera substancje gorzkie, saponiny, garbniki, kwasy organiczne, substancje śluzowe, olejki eteryczne i znaczne ilości soli mineralnych – potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo. Obfitują również w witaminę C i beta-karoten.

Ze względu na swój skład napary ze stokrotki działają przede wszystkim moczopędnie i odtruwająco oczyszczając organizm i sprzyjając usuwaniu zbędnych produktów przemiany materii, zapobiega powstawaniu obrzęków i kamicy moczowej, reguluje podkręca metabolizm, działa kojąco na jelita regulując cykl wypróżnieńi, koi również żołądek, obniża ciśnienie krwi, stabilizuje cykl miesiączkowy. Łagodzi kaszel.

Napary z tego surowca stosowane wewnetrznie sprawdzą się zatem u osób z problemami dotyczącymi zaburzenia przemiany materii, w chorobach zakaźnych, zatruciach, zaparciach, w kamicy pecherza moczowego, w stanach zapalnych układu moczowego, przy obrzękach, dnie, reumatyzmie, nieżytach żołądka i jelit, w kaszlu w przebiegu przeziębienia, przy nadciśnieniu, w skąpomoczu , pękanie naczyń krwionośnych.

Stosowane zewnętrznie będą dobre do przemywania cery trądzikowej, wyprysków, malutkich ranek i skaleczeń, a także do okładów na zmęczone przekrwione oczy.

Napar przyrządzamy zalewając szklanką wrzątku 2-3 łyżeczki suszonego kwiatu/ziela lub świeżego surowca. Parzymy pod przykryciem około 20 minut i pijemy 2-3 razy dziennie. Napar możemy zastosować do przemywania twarzy w przebiegu trądziku. Możemy też przygotować litr naparu zwiększając odpowiednio ilosc surowca do 10 łyżek i dodać go do kapieli

Roślina jest jadalna – kwiatki mają, co ciekawe i zaskakujące, smak lekko miętowy – zachęcam do spróbowania (byle nie z miejskiego, zaniczyszczonego trawnika). Nierozwinięte pączki kwiatowe można marynować w zalewie octowo-ziołowej, będą smakowały podobnie do kaparów. Możemy również zbierać liście stokrotki i wykorzystać na świeżo wraz z kwiatkami na przykład do sałatek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *