Nie mam żadnych wątpliwość, że wiosna rozsiadła się na dobre, kiedy na bezlistnych jeszcze drzewach pojawiają się duże, jędrne i jak dla mnie zjawiskowo piękne kwiaty, które uwodzą swoim efektownym pokrojem, a przebywanie wśród nich odurza słodkim zapachem, odprężając umysł i pobudzając zmysły. Magnolie!!! Ich zapach przez specjalistów perfumiarzy opisywany jest jako idealne połączenie jaśminu, konwalii majowej oraz róży. Zapach kojarzony jest z kwiatowym, lecz z domieszką cytryny. Uznawany za świeży, ale jednocześnie bujny i bogaty.

Od kilku lat w okresie kwitnienia Magnolii, w słoneczne dni odwiedzam Park Fryderyka Chopina w Żelazowej Woli, gdzie doświadczam wiosny wszystkimi zmysłami – rozkoszując się dotykiem ciepłego słońca na twarzy, śpiewem ptaków przy akompaniamencie muzyki Chopina, patrząc na festiwal kwitnienia wielu gatunków Magnolii i wdychając upajający aromat jej kwitnących kwiatów. Zazwyczaj mam na podorędziu kawę, dopełniającą tą wielozmysłową ucztę, ale z dużą szansą nastepnym razem zrobię sobię herbatkę z kwiatów magnolii do kompletu – a jakże! dla zdrowia!
Czy magnolie można wykorzystać leczniczo? Oczywiście!
Naukowcy oceniający substancje zawarte w różnych gatunkach magnolii, na drodze swoich badań potwierdzają jej lecznicze działanie. W lecznictwie i fitoterapii największe znaczenie ma Magnolia lekarska (łac. Magnoliae officinalis). Surowcem zielarskim jest kora (łac. Magnoliae cortex) oraz kwiat (łac. Magnoliae flos). Kwiat oraz kora to surowce bogate w cenne składniki, zawarte m.in. w wydzielanym przez magnolię olejku eterycznym i żywicach. Kwiaty zbierami tylko do czasu zanim w pełni rozwiną się z pąków i w tym miejscu mam dla Was dwie wiadomości: dobrą i ….dobrą 🙂 Pierwszą jest fakt, że Magnolia produkuje dużo kwiatów i przez to mamy bardzo dużo surowca, a druga dobra wiadomość jest taka, że całe to szaleństwo kwitnienia jeszcze przed nami i zdążymy się załapać na nie już w tym sezonie.
Tak naprawdę główym surowcem zielarskim i leczniczym jest kora, która zawiera magnolol i holokiol , dwa związki polifenolowe, które mają właściwości uspokajające, przeciwlękowe, przeciwdepresyjne oraz znaczące działanie przeciwutleniające – niektóre źródła wskazują, że nawet tysiąckrotnie silniejsze niż witamina E. Preparaty z magnolii mogą być stosowane przez astmatyków, alergików i pacjentów ze stanami zapalnymi. Niemniej jednak polifenole te obecne są również w pączkach i kwiatach, którymi my zajmujemy się dziś . A do kory wrócimy przy innej okazji.

Właściwości lecznicze kwiatów, potwierdzone współczesnymi badaniami, sprawdzą się w wielu dolegliwościach, które często stają się utrapieniem człowieka:
- kwiaty magnolii będą pomocne w przypadku kataru (również alergicznego) i problemów z zatokami – rozrzedzą i upłynnią zalegającą wydzielinę oraz zmniejszą przekrwienie błon śluzowych
- magnolol i honokiol występujący również w kwiatach, będzie wykazywał działanie przeciwutleniające i przeciwnowotworowe
- kwiat magnolii ma właściwości uspokajające, przeciwlękowe i przeciwdepresyjne
- kwiaty mogą być pomocne również dla cierpiących na astmę
- napar z kwiatów będzie też smacznym i aromatycznym środkiem wspomagającym trawienie
- napar będzię miał właściwości zmniejszające wydzielanie histaminy więc doskonale wspomoże alergików.
Jak przygotować napar z kwiatu magnoli? To bardzo proste!
1 Łyżkę kwiatu magnolii rozdrobnionego surowego lub suszonego należy zalać szklanką wrzącej wody i zaparzać około 5 minut.

Możemy zrobić sobie także nalewkę magnoliową ze świeżych kwiatów, ma jednak jedna wadę ta przygotowana teraz będzie do użytku dopiero za rok. Stosowana jest z powodzeniem w ziołolecznictwie – niwelując objawy kataru, uczucie duszności i kołatanie serca. Wzmacnia organizm i działa przeciwbólowo. Do przygotowania nalewki potrzebny jest kwiat (1-3 sztuk) – jego płatki kroimy w drobne paski, wrzucamy do słoja i zalewamy miodem (ok 100 g). Dodajemy posiekaną połowę laski szlachetnej wanilii i zalewamy czerwonym półwytrawnym winem (ok.500 ml), a następnie 40-45% roztorem spirytusowym lub po prostu wódką (ok.200 ml). Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy na 2 tygodnie. Po upływie 14 dni nalewkę filtrujemy i rozlewamy do butelek. Roztwór będzie jednak gotowy do spożycia po roku leżakowania. odpowiednie dawkowanie zleci dla Waszego przyadku fitoterapeuta.
Uwaga! Magnolii nie powinny stosować kobiety w ciąży. Może ona też (ale głównie kora) wzmacniać lub osłabiać działanie niektórych leków np. sedatywnych, dlatego należy skonsultować się z lekarzem,fitoterapeutą lub farmaceutą. Nie powinniśmy jej także stosowac przed zabiegami chirurgicznymi.
Smacznego! Na zdrowie!

