Wiosenne kwiatowe napary i nalewki dla zdrowia cz.1

Kwiecień to doskonały czas na przygotowanie pysznych i zdrowych nalewek wiosennych. Surowcem do przygotowania naszych nalewek i intraktów będą pierwsze kwitnące rośliny, takie jak już pokazujący się mniszek lekarski, magnolie, głóg , a także jaśmin wonny. Rośliny te są jednymi z najbardziej wartościowych pod kątem leczniczym i często wykorzystuje się je w ziołolecznictwie. Część z nich wzmacnia odporność, inne korzystnie wpływają na serce i układ krążenia czy też poprawiają działanie układu nerwowego. Przygotowane z nich nalewki są szalenie aromatyczne i mają ciekawe kwiatowe smaki.

Część pierwsza: kwiat głogu.

Kwitnący głóg.

Preparaty z owoców i kwiatów głogu (Crataegus) są popularne nie tylko w fitoterapii i medycynie ludowej, ale docenia je również tradycyjna medycyna akademicka.

Surowcem do naszych wiosennych przetworów jest kwiat wraz z liściem (Crataegi folium cum flore), który będziemy traktować alkoholem, ale napary czy odwary z tego surowca też spełniają swoją leczniczą funkcję, natomiast my skupimy się dzisiaj na nalewkach i intraktach. Wodno-alkoholowe wyciągi  głogu będą działały inotropowo dodatnio na mięsień sercowy co oznacza, że wzmocnią siłę skurczu serca . Rozszerzą naczynia wieńcowe, poprawiając w ten sposób krążenie wieńcowe, będą pełniły funkcje kardioprotekcyjne, czyli ochronne na mięsień sercowy, podziałaja przy okazji przeciwarytmicznie, będą również świetne w profilaktyce i leczeniu miażdzycy. Obniżają zbyt wysokie ciśnienie tętnicze krwi , poziomy lipidów i cholesterolu we krwi. Uszczelnią i wzmocnią osłabione lub chore naczynia krwionośne. Wyciągi z głogu posiadają również właściwości antybakteryjne i mogą być pomocne w leczeniu infekcji wywołanych przez bakterie takie jak: pałeczka okrężnicy, czyli bakteria kałowa powodująca często np. zakażenia układu moczowego (Escherichia coli) , odmieniec pospolity (Proteus vulgaris). Drobnoustrój ten jest odpowiedzialny za zakażenia układu pokarmowego (w tym dróg żółciowych), ucha środkowego, płuc oraz opon mózgowych. Wyciąg z głogu będzie wykazywał również działanie bójcze w kierunku powodujących zatrucia bakterii z rodziny Shigella. Przetwory z kwiatów głogu działają uspokajająco, pomagają zapobiegać licznym nerwicom wegetatywnym, w tym również nerwicy serca. Korzystnie działają na kobiety w okresie klimakterium wpływając na ograniczenie przykrych objawów tj. zawroty głowy, uczucia nagłego gorąca, a także skokom ciśnienia w tym trudnym okresie.

Ja najchętniej korzystam ze sprawdzonych przepisów opracowanych przez dr. Henryka Różańskiego i tymi, które zapisałam do swojego receptariusza się tutaj z Wami podzielę.

Głóg wiosną.

Intrakt

sposób przygotowania: 100 g świeżych rozdrobnionych kwiatów należy zalać 500 g gorącego alkoholu 30-40%, odstawić w ciemne miejsce minimum na 2 tygodnie, następnie należy roztwór przecedzić i dodać dla smaku miód.

jak stosować: 1-2 razy dziennie po 1 łyżce przez okres 3 miesięcy. Stosować minimum przez 3 miesiące. Na kwartał czyli pełną kurację potrzebujemy około 1400 ml intraktu (możemy też zażywać go 1 raz dziennie po ok. 15 ml – odpowiednią dawkę powinien ustalić dla konkretnej osoby fitoterpaeuta.).

Nalewka

sposób przygotowania:100 g świeżego lub suchego surowca na 300 g ciepłego ale nie gorącego alkoholu 40% – postępowac podobnie jak w przypadku intraktu, mozna wymieszać z miodem nawet w stosunku 1:1

jak stosować? 1-2 razy dziennie po 5-10 ml lub zgodnie z indywidualnym zaleceniem fitoterapeuty.

Głóg.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *